ole-m's blog

ole-m's blog

About this blog

It's a blog - like so many others - with no defined goal. It describes fragments of the bloggers life. You will find stories about sport, epic adventures to foreign countries and less important stories about everyday happenings.

Electric Future

BetraktningerPosted by Ole-Morten Munz Tue, September 25, 2012 12:24:49

De som kjenner meg godt vet hvilken forkjærlighet for el-biler jeg har, og alltid har hatt. Har nok skrevet litt om det før også, men føler det er på tide å gjøre det igjen. Hvorfor? Jo, fordi det i disse dager kommer en bil på markedet som rett og slett tar pusten fra meg. Den har fantastisk rekkevidde (420km+), god plass(5pers), guddommelige kjøreegenskaper, ekstrem ytelse(0-100 4.4sek), er nydelig å se på og er spekket med teknologisk snadder. Den er fremtiden. I dag. Les testen her:

http://www.wired.com/reviews/2012/09/tesla-model-s/

Innimellom er det noen forskere og andre kverulanter som våger påstå at el-biler slett ikke utgjør noen miljømessig fordel. Jeg lest noen slike rapporter og forsøkt finne ut hva ankepunktet deres virkelig er. Og hovedproblemet synes være at å lade opp el-biler med elektrisitet produsert fra kullkraftverk i Kina er en dårlig ide. Enig. Kullkraftverk forurenser fryktelig og en bil med moderne forbrenningsmotor vil til sammenlikning komme gunstig ut. Men hvem har sagt at vi på død og liv må lade opp el-bilene våre med kullkraft i all fremtid??

Det noen av de få kverulerende forskerne helt ser i bort fra er det som kalles fornybar energi. Det satses enormt på dette rundt omkring i verden og potensialet er enormt. Kverulantforskerne synes også å se bort fra muligheten til å faktisk rense utslippene fra kraftverk. De toner i tillegg ned betydningen av at en el-bil er svært energieffektiv sammenliknet med en forbrenningsmotor. El-biler handler ikke kun om CO2 og klimaendringer. Det handler om energieffektivitet og muligheter til å frakte folk og fe fra A til B UTEN å være avhengig av fossilt brennstoff. Infrastrukturen er ikke ferdigutviklet, men til sammenlikning fantes det hverken bensinstasjoner eller motorveier da de første bilene så dagens lys.

Fakta er at en el-bil ladet opp med strøm fra vannkraft her i Norge slipper ut null CO2 og null NOx. Svært mange av verdens storbyer sliter med høy luftforurensing. Om man gikk over til elektrisk drift av kjøretøy ville luften for byens/verdens innbyggere blitt bedre. Det er et faktum. I Oslo snakker man til og med om å forby dieselbiler enkelte dager om vinteren grunnet svært dårlig luftkvalitet.

Gode forskere ser alle sidene av en sak. En god forsker vil få frem i lyset ting vi ikke hadde tenkt på og hjelpe oss til å ta beslutninger, forstå ting og satse på rett teknologi. De forskerne som mener el-bil, som teknologi, er lite miljøvennlig prøver kanskje å påvirke oss i en viss retning. Har de en skjult agenda? De ser dessverre kun en side av saken. De har hengt seg opp kullkraftscenarioet og evner ikke se det store bildet. De evner ikke se at måten vi mennesker lager og bruker energi er i endring og at el-bilen vil komme til å få en sentral rolle i nær fremtid. Dessuten vil biler som går helt stille, er nydelig å kjøre(rask og myk), kan lades om natten og er billig i drift definitivt bli foretrukket av folk flest når rekkevidden blir god nok. Og med Tesla Model S er vi allerede der. Så nå må jeg begynne å spare.

  • Comments(0)//www.ole-m.com/#post82