ole-m's blog

ole-m's blog

About this blog

It's a blog - like so many others - with no defined goal. It describes fragments of the bloggers life. You will find stories about sport, epic adventures to foreign countries and less important stories about everyday happenings.

Alvorsprat

VrøvlPosted by Ole-Morten Munz Sat, December 19, 2009 11:49:45

Sykkelen min står ute på hverandaen for tiden. Det blei så dårlig plass da den stod innendørs. Jeg har selvfølgelig lagt et pledd over den, men det er ikke riktig stort nok til å dekke hele sykkelen(aka Lynet). I skrivende stund viser termometeret -14C. Kan en sykkel av karbon pådra seg frostskader? Om ikke lenge skal den igjen i ilden under NM i vintertriathlon den tiende januar.

Så over til noe mer alvorlig. Nå som jula banker på døra og et nytt år venter i kulda er det tid for ettertanke.

Media gjør som vanlig sitt for å forvirre menigmann med diverse uttalelser om klima, sykdom og økonomi. Som en konsekvens merker jeg at stadig flere jeg snakker med mener klimaforandringene ikke er menneskeskapte, eller enda verre, ikke er noe å ta sånn på vei over. Folk er mer redd for andre ting stod det å lese i avisen, som feks. krig, terror og fattigdom. Dersom havnivået stiger med en meter eller mer, så vil millioner av mennesker bli berørt. Vannvittig mange mennesker vil måtte flytte på seg og verden vil stå ovenfor utfordringer aldri tidligere sett. De som mener vi kan ta det med ro og hevder at klimaet også tidligere har vært varmt, varmere enn det det er nå, glemmer en viktig ting. For tusen år siden var verdens befolkning ca 310millioner. For 260 år siden var den ca 800millioner. I dag er den 6,7milliarder. Det krever ikke rare forestillingsevnen for å innse at klimaforandringer i dag vil påvirke på en helt annen måte enn tidligere. Her i Norge vil vi klare oss helt fint, bortsett fra at det vil bli en utfordring å ta i mot, ja la oss tippe på noen få millioner klimaflyktninger.

Så er det egentlig snakk om menneskeskapte temperaturøkninger eller ikke? Er temperaturen i det hele tatt blit høyere? Det vi vet er at CO2 påvirker drivhuseffekten, uansett om det er lite eller mye. I tillegg vet vi at det blir mer og mer CO2 i atmosfæren. Da jeg var ti år gammel lærte jeg at om vi sluttet å slippe ut CO2 i dag, ville det ta 50år før ting var normalisert. I debatter på tv har man ofte med én forsker som hevder at klimaforandringene er menneskeskapt og én som mener det er naturlige endringer. En mot en. I virkeligheten så vil forholdet være tusen til en. Dvs tusen forskere sier menneskeskapt og en skylder på naturen.

Så det vi mennesker bør gjøre er å krysse fingrene og håpe at temperaturen ikke stiger allikevel.

  • Comments(0)//www.ole-m.com/#post43